MESSINGH

Messingh

MESSINGH

MESSINGH bestaat sinds 2010. Wij kwamen elkaar tegen, het klikte en vrijwel meteen werden wij een duo. Helma ging een paar keer mee met Ben op troubadoursklus en speelde dan een paar walsjes mee en later trom en van het een kwam het ander … de naam ontstond toen ook spontaan; “Zijn jullie de artiesten voor vanavond?” – “Nee, Helma komt gewoon even kijken en wat meespelen!” – “Oh, jullie zijn een gelegenheidsduo dus!” – “Nee, wij zijn Het Genegenheidsduo!”  ?  ?

Nadat we eerst wat voor de hand liggende trekzak-instrumentaaltjes speelden met wat gitaar-akkoorden en soms een beetje mandola, werd het al gauw voorzichtig meespelen op de trom met liedjes van Ben en soms wat akkoorden op de trekharmonica (en daar zit lang niet alles op!)
Helma leerde snel bij en samen begonnen we te ontdekken wat er nog veel meer mogelijk was op de trekharmonica. Er kwam een andere trekharmonica bij om ook liedjes in iets andere (lagere!) toonsoort te kunnen begeleiden. We probeerden een bestaand mandoline-deuntje van Ben met trekharmonica erbij. Helma kwam op een dag spontaan met haar eerste eigen melodie aanzetten. Daarna volgden er meer.

En op een dag besloten we dat er eens een nieuw instrumentaal bij mocht komen “maar geen walsje alsjeblieft” … Helma speelde wat akkoorden, Ben improviseerde wat op de mandoline en daar was “Het Turkse koffiekannetje”, ons eerste gezamenlijk bedachte instrumentaaltje.

In 2012 begonnen wij samen ons cultureel akoestisch muziekcafé “Genegenheid onder De Hemel” De naam natuurlijk afgeleid van de naam van ons duo en het feit dat we deze avonden gingen houden in het proeflokaal in de 15e-eeuwse kelder van stadsbrouwerij “De Hemel”.

Wij besloten in 2017 dat het tijd werd voor een kortere, internationalere naam, die ons ook niet zo direct vereenzelvigde met ons akoestische podium waar wij het “gast-stel” zijn en vaak (ook grappig bedoelde) INTRO’s maken voor de optredende artiesten.

MESSINGH staat nu voor onze puur muzikale activiteit als serieus duo.

Van 2010 t/m 2017 traden wij op onder de naam “Genegenheidsduo” en in Frankrijk waren wij “Ellemine et moi” …
maar m.i.v. 2018 gaan wij dus verder onder de naam